Τετάρτη 12 Ιουνίου 2019

Καταλήγοντας σε συμφωνία στην ομαδική συνείδηση


Η ομαδική συνείδηση και οι συγκεντρώσεις εργασίας της ομάδας μπορούν μερικές φορές να γίνουν αδιαχείριστες. Έχω δει πολύ συχνά να λαμβάνεται μια απόφαση από την συνείδηση της ομάδας που σχεδόν χωρίζει στα δύο την ομάδα. Την επόμενη εβδομάδα τα μέλη που συμμετέχουν στην ομάδα είναι σχεδόν τα μισά επειδή κάποια πρόσωπα νιώθουν ότι οι απόψεις τους δεν ακούστηκαν και κάποιοι άλλοι νιώθουν ενοχή που ψήφισαν κατά ένα συγκεκριμένο τρόπο όταν στην πραγματικότητα δεν είχαν καταφέρει να διαμορφώσουν μια ξεκάθαρη άποψη.
Ένα "κόλπο" που έχω μάθει όταν η ομάδα διχάζεται ως προς το τί να πράξει είναι ότι το να δοκιμάσουμε κάτι καινούριο για 2-3 εβδομάδες μπορεί να επιλύσει γρήγορα τον διχασμό, καθότι τότε όλοι καταλήγουν να γνωρίσουν το πώς αισθάνονται τόσο με τον παλιό όσο και με τον καινούριο τρόπο. Συνήθως, όταν δοκιμάζεται ο νέος τρόπος, τα πρόσωπα που τον πρότειναν μπορούν να δουν ότι δεν λειτουργεί ή τα πρόσωπα που είχαν αντίσταση στο νέο τρόπο μπορούν να δουν ότι όντως λειτουργεί.
Ως ΕΠΑ συχνά φοβόμαστε την αλλαγή, καθώς όταν μεγαλώναμε (στην πατρική μας οικογένεια) η αλλαγή ήταν πάντα προς το χειρότερο. Όταν θέτουμε έναν χρονικό περιορισμό σε μια αλλαγή είναι ευκολότερο να αποδεχόμαστε την αλλαγή και τότε η συγκέντρωση γίνεται καλύτερη. Είναι πάντα καλύτερο το να καταλήξουμε σε συμφωνία ή να βρούμε έναν τρίτο τρόπο για να επιλύσουμε ένα ζήτημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.