Τρίτη 9 Ιουλίου 2019

Οι Δώδεκα Παραδόσεις για τα Ενήλικα Παιδιά Αλκοολικών/ Δυσλειτουργικών Οικογενειών (ΕΠΑ)

Οι Δώδεκα Παραδόσεις παρέχουν καθοδήγηση στις ομάδες ΕΠΑ και στη δομή των υπηρεσιών. Εγγυώνται την απλότητα όσον αφορά στον πρωταρχικό μας σκοπό και τις προϋποθέσεις για να γίνει κάποιος μέλος των ΕΠΑ.
  1. Το κοινό καλό όλων μας πρέπει να προηγείται· η προσωπική ανάρρωση βασίζεται στην ενότητα των ΕΠΑ.
  2. Για το σκοπό της ομάδας μας υπάρχει μόνο μια εξουσία – ένας στοργικός Θεός όπως εκφράζεται μέσα από τη συνείδηση της ομάδας μας. Οι αρχηγοί μας είναι μόνο έμπιστοι υπηρέτες, δεν κυβερνούν.
  3. Η μόνη προϋπόθεση για να είναι κάποιος μέλος των ΕΠΑ είναι η επιθυμία να αναρρώσει από τις συνέπειες της ανατροφής σε μια αλκοολική ή δυσλειτουργική οικογένεια.
  4. Κάθε ομάδα είναι αυτόνομη, εκτός από ζητήματα που αφορούν άλλες ομάδες ή τα ΕΠΑ ως σύνολο. Συνεργαζόμαστε με όλα τα άλλα προγράμματα Δώδεκα Βημάτων.
  5. Κάθε ομάδα έχει έναν πρωταρχικό σκοπό: να μεταφέρει το μήνυμά της στο ενήλικο παιδί που ακόμα υποφέρει.
  6. Μία ομάδα ΕΠΑ δεν πρέπει ποτέ να υποστηρίζει, να χρηματοδοτεί ή να δανείζει το όνομά της σε οποιαδήποτε υπηρεσία ή ξένη επιχείρηση, έτσι ώστε προβλήματα χρηματικά, ιδιοκτησίας ή γοήτρου να μη μας αποσπούν από τον πρωταρχικό μας σκοπό.
  7. Κάθε ομάδα ΕΠΑ πρέπει να είναι πλήρως αυτοσυντήρητη και να μη δέχεται εξωτερικές συνεισφορές.
  8. Τα Ενήλικα Παιδιά Αλκοολικών θα πρέπει παραμείνουν πάντοτε χωρίς επαγγελματική υπόσταση, αλλά τα κέντρα υπηρεσίας μας μπορούν να προσλάβουν εξειδικευμένους επαγγελματίες.
  9. Τα ΕΠΑ, όπως είναι, δεν πρέπει ποτέ να έχουν οργανωμένη μορφή, αλλά μπορούμε να δημιουργούμε ομάδες εργασίας ή επιτροπές άμεσα υπεύθυνες σε αυτούς που υπηρετούν.
  10. Τα Ενήλικα Παιδιά Αλκοολικών δεν έχουν γνώμη για εξωτερικά ζητήματα, γι’ αυτό και το όνομα των ΕΠΑ δεν θα πρέπει ποτέ να εμπλέκεται σε δημόσιες αντιπαραθέσεις.
  11. Η πολιτική των δημοσίων σχέσεών μας βασίζεται στην προσέλκυση αντί της προώθησης. Διατηρούμε την προσωπική ανωνυμία σε επίπεδο Τύπου, ραδιοφώνου, τηλεόρασης, ταινιών και άλλων δημόσιων μέσων επικοινωνίας.
  12. Η ανωνυμία είναι το πνευματικό θεμέλιο όλων μας των Παραδόσεων, υπενθυμίζοντάς μας πάντοτε να τοποθετούμε τις αρχές πάνω από τις προσωπικότητες.